Amersfoortse moslims schrijven brief naar gemeente door situatie in Gaza: ‘Het verdriet raakt ons diep’

Beelden van weggevaagde steden, gebombardeerde ziekenhuizen, de vele doden en ernstig gewonde kinderen in Gaza hebben grote impact op Amersfoortse moslims. In een brandbrief aan burgemeester Lucas Bolsius, wethouders en gemeenteraad vraagt het Samenwerkingsverband van Amersfoortse Moskeeën om erkenning van hun verdriet. En om politieke actie.

De heftigheid van Gaza kwam donderdagochtend opnieuw hard binnen bij Abdelkarim Elkarti, voorzitter van het Samenwerkingsverband van Amersfoortse Moskeeën, maar in de eerste plaats vooral inwoner van de stad waar hij geboren en getogen is.

bestuursleden-van-het-samenwerkingsverband-van-amersfoortse-moskeeen-met-van-links naar rechts ramazan yildiz abdellatif loubani abdelkarim elkarti yousuf aslan en kazim dogan

“Ik zag het beeld dat is uitgeroepen tot World Press Photo 2025: van een Palestijns jongetje zonder armen. Verloren in de bombardementen. Een kind dat verminkt raakte door de oorlog. Ik dacht: hoe kan dit nog langer worden goedgepraat? Wanneer is die grens eindelijk bereikt?’’ Het is precies dat gevoel dat de moskeeën in Amersfoort deed besluiten om een brief te sturen naar de gemeente. Om aan de ene kant uit leggen dat hun achterban zich enorm zorgen maakt over de humanitaire ramp in Gaza en aan de andere kant de gemeente te vragen afschuw uit spreken over het geweld.”

“Het is een vreselijke genocide. Het aantal doden is zo hoog opgelopen, dat de cijfers bijna murw slaan: naar schatting 50.000 mensen zijn omgekomen, zeg maar gewoon vermoord, waarvan 30.000 vrouwen en kinderen. Als daar door een bombardement 53 nieuwe bijkomen, dan zien we bijna alleen maar een getal. Maar het gaat wel om mensenlevens.’’

Stem laten horen

“Wij rouwen, protesteren, bidden en zoeken naar manieren om onze stem te laten horen. In onze moskeeën stijgen dagelijks smeekbeden op voor de slachtoffers, voor gerechtigheid en voor vrede”, zo staat in de brief. “Afgelopen week hadden we een speciale bidweek, waarin twee keer per dag naar de moskee werd gegaan. Dat is de manier waarop we uiting geven aan ons verdriet, maar dat is niet genoeg’’, zegt Elkarti.

Veel moslims voelen zich volgens de Amersfoorter door de politiek in de steek gelaten. „De terughoudendheid van het kabinet stelt onze gemeenschap en ook veel niet-moslims zeer teleur. Er wordt niets gedaan om het geweld tegen de Palestijnen te stoppen. Jongeren vragen aan ons waarom de wereld blijft zwijgen. Waarom er met twee maten gemeten wordt. Tegen Rusland spreekt iedereen zich openlijk uit en gelden zware sancties. Maar Israël kan zijn gang gaan met het systematisch onderdrukken en doden van mensen.’’

Elkarti benadrukt dat hij geweld, onderdrukking en discriminatie sowieso afkeurt . “Tegen moslims, joden, christenen – ‘daar wonen er óók veel van in Gaza’- mensen zonder religie, maakt niet uit.’’

Amsterdam als voorbeeld

Namens het Samenwerkingsverband van Amersfoortse Moskeeën vraagt hij de gemeente actie te ondernemen richting Den Haag. Bijvoorbeeld op de manier van Amsterdam. Daar werd een motie aangenomen die de situatie in Gaza bestempelt als een ‘reële en imminente genocide’ , gebaseerd op een tussenuitspraak van het Internationaal Gerechtshof. Amsterdam verzocht de regering om verantwoordelijkheid te nemen en steun te geven aan hulporganisaties in Gaza.

“Het zou mooi zijn als Amersfoort ook zoiets doet”, zegt Elkarti, die van een aantal politieke partijen al een eerste reactie binnen heeft. Ook burgemeester Bosius heeft op de brief gereageerd. “Hij gaat er serieus naar kijken. Dat geeft in iedere geval een gevoel dat er niet meer weggekeken wordt. We hopen dat in de gemeenteraad hierover gesproken wordt. Want achter de cijfers gaat enorm veel mensenleed schuil.”

De gemeenteraad nam afgelopen januari wel al een motie aan waarin werd uitgesproken dat Amersfoort het belang van humanitaire hulp aan Gaza uitdraagt. Zowel in gemeentelijke als landelijke overleggen.

Bron: AD

Tags:

Copyright 2024, All Rights Reserved